fbpx
NT logo bitni mali blue 1 small
Prispevek: Sprememba pravilnika o upravljanju s čolni

Sprememba pravilnika o upravljanju s čolni

Sprememba pravilnika o upravljanju s čolni

Sprememba pravilnika o upravljanju s čolni

Sprememba pravilnika o upravljanju s čolni

Sprememba pravilnika

Sprememba Pravilnika o upravljanju s čolni je bila na spletni strani eUprave najavljena 24.3.2022.  Opisuje predvidene spremembe, ki pa sicer še niso potrjene.  Trenutno veljavni Pravilnik o upravljanju s čolni je bil nazadnje spremenjen davnega leta 2005. Tako je že skrajni čas, da se osveži.

Sprememba pravilnika o upravljanju s čolni

Zakaj je pravilnik o upravljanju s čolni za nas pomemben in kaj določa?

prijava izpit za čoln

Pravilnik definira pogoje za pristop k izpitom in pravila glede podeljevanja izpitov za voditelja čolna, tako za morske kot celinske vode in VHF GMDSS. Prav tako definira ostale izpite, ki jih lahko opravimo na Upravi Republike Slovenije za pomorstvo, kot je naprimer pridobitev naziva “Mornar motorist”.

Glavne spremembe, ki se trenutno napovedujejo so:

  • sprememba postopka prijave na izpite
  • sprememba pri zapisniku o poteku izpita in kandidatovem znanju
  • sprememba pri obliki izdanih potrdil o usposobljenosti kandidatov

Nekateri viri sicer poročajo tudi o spremembah glede zahtevanega znanja. Tako pravijo, da bo po novem za pridobitev izpita za voditelja čolna kandidat moral tudi praktično prikazati sposobnost manevriranja. Te navedbe sicer niso uradno potrjene.

Sami bi si seveda vsekakor zelo želeli, da bi prišlo tudi do tovrstnih sprememb. Obvezno praktično usposabljanje oz. obvezen praktični prikaz manevriranja s plovilom na izpitu bi pomenil precej večjo varnost udeležencev v pomorskem prometu.

Pravilnik o upravljanju colna

Napovedana sprememba pri postopku prijave

Vezano na spremembe, ki se trenutno napovedujejo na področju prijave na izpite je najavljeno, naj bi Uprava Republike Slovenije za pomorstvo končno poenotila prijavnice. Do zdaj so namreč obstajale razlilčne prijavnice za prijavo na izpit za voditelja čolna, izpit za VHF GMDSS, izpit za pridobitev naziva mornar motorist in potrdila o opravljenem preizkusu znanja za voditelja čolna. 

Trenutni osnutki spremembe napovedujejo, da bo bo prijavnica enotna za izpit za voditelja čolna, za VHF GMDSS in preizkus znanja za voditelja čolna.

pravilnik o upravljanju coln
O PODJETJU

Navigandum d.o.o
Savska cesta 23
Ljubljana
Slovenija

Davčna št.: SI38031248
Matična št.: 8362173000
Srg: 2019/3569

KONTAKTNE INFORMACIJE

ČLANI ORGANIZACIJE

AcademiaNauticaEuropea Vektor bela

SORODNE POVEZAVE

Politika zasebnosti

FAQ