fbpx
NT logo bitni mali blue 1 small

Pogosta vprašanja - FAQ

Spodaj so zbrana pogosta vprašanja – FAQ, ki ji dobimo s strani bodočih in aktualnih navtikov. 

Kaj obsegajo pogosta vprašanja – FAQ?

Pogosta vprašanja so razdeljena v skupine. Na vrhu se nahajajo vprašanja vezana na tečaj in izpit za voditelja čolna, sledijo pogosta vprašanja vezana na tečaj in izpit za VHF GMDSS radijsko postajo. Zadnji sklop pa obsega pogosta vprašanja vezana na praktične navtične tečaje. Vmes lahko najdete tudi različne uporabne navtične informacije, ki običajno zanimajo navtike.

Med pogosta vprašanja spadajo tudi vprašanja, ki se jih največkrat sreča na izpitih. V Sloveniji jih izvaja Uprava Republike Slovenije za pomorstvo. V ta namen smo za vas pripravili Zbirko vprašanj in odogovor za pripravo na izpit za voditelja čolna. Prav tako je v pripravi Zbirka vprašanj in odgovorov za pripravo na izpit za VHF GMDSS radijsko postajo, ki bo predvidoma izdana do tretjega kvartala 2022.

V kolikor ste pred kratkim opravljali izpit za čoln, izpit za VHF GMDSS radijsko postajo ali drug izpit s področja pomorstva, pa bomo veseli vaše povratne informacije. Vabimo vas, da nam sporočite vprašanja, ki ste jih dobili na izpitu, saj le na takšen način lahko našim tečajnikom ponujamo vedno sveže usmeritve pri pripravi.

Če se med pripravo na katerikoli navtični izpit znajdete pred zagato, pa vam bomo z veseljem poizkusili pomagati po naših najboljših močeh. Prav tako bomo z veseljem poizkušali pomagati vsem pomorcem, ki želite zaplutu v vam še neznane vode in bi z navtičnega področja potrebovali kakšen nasvet. Dosegljivi smo na [email protected].

Ekipa Navtični tečaji

Na izpit za čoln se prijavite tako, da izpolnjeno prijavnico skupaj s sliko za dokumente in potrdilom o plačani upravni taksi ter pristojbini, pošljete na Upravo Republike Slovenije za pomorstvo (URSP).

Vsa navodila ter prijavnico lahko najdete na povezavi.

Tečaji za voditelja čolna potekajo v obsegu 9 šolskih ur v dveh možnih izvedbah. Ali 2 dni po 4,5 šolske ure oziroma 3 dni po 3 šolske ure. 2 dnevni tečaji potekajo ob ponedeljkih in sredah, torkih in četrtkih ter za vikende. 3 dnevni tečaji potekajo ob torkih, sredah in četrtkih. Tečaji potekajo po vseh večjih slovenskih krajih, po dogovoru pa je možna izvedba na katere koli lokaciji. Specifičen urnik je določen za posamezne kraje. V kolikor imate dodatna vprašanja glede izvede nas prosimo kontaktirajte.

Dokazilo o plačani taksi in pristojbini ter sliko za dokumente. Poleg tega mora imeti kandidat opravljen tudi zdravniški pregled za voznike B kategorije ter izpit iz prve pomoči. V kolikor je bilo kandidatu izdano vozniško dovoljenje, zdravniškega spričevala ter kartice rdečega križa ne potrebuje priložiti k prijavnici, vendar na njej obkroži, da mu/ji je bilo izdano vozniško dovoljenje.

Izpit za voditelja čolna poteka ustno, pred 3 člansko izpitno komisijo. Sestavljen je iz petih tem/poglavji, kandidat pa iz vsake teme/poglavja prejme najmanj 3 vprašanja. Pri poglavju “navigacija” se od kandidatov, poleg ustnega dela, zahteva še praktično delo s navigacijsko karto.

Izpit za voditelja čolna se lahko opravlja v Ljubljani, Mariboru ali Kopru. Mesto opravljanja izpita izberete na prijavnici ob prijavi na izpit.

(Najpogostejša) vprašanja za izpit za čoln lahko najdete najdete v knjižici zbirka vprašanj in odgovorov, kjer smo vam pripravili veliko število najpogostejših izpitnih vprašanj, ki vas lahko doletijo na izpitu za voditelja čolna.

Cena izpit za čoln stane 54,50 eur. Opravlja se na Upravi RS za pomorstvo v Ljubljani, Kopru ali Mariboru.

Izpit za voditelja čolna uradno ni mednarodno priznan, vendar pa ga priznavajo že skoraj vse države sveta. 

Izpit za voditelja čolna priznavajo vse države EU razen Republike Irske. Prav tako izpit za voditelja čolna priznavajo vse države Balkanske regije: Črna Gora, Bosna in Hercegovina, Albanija, pa tudi Turčija. Nekatere države so na izpit za voditelja čolna postavile dodatne omejitve. Na hrvaškem je naš izpit za voditelja čolna omejen na 30 bruto ton (GRT/BRT), kar je približno 16 metrov dolga jadrnica.

Z izpitom za voditelja čolna lahko upravljate s katerim koli plovilom do 24 metrov dolžine vendar zgolj po morskih vodah, ter v nekomercialne (osebne) namene.

Izpit za voditelja čolna lahko opravite z dopolnjenim 16. letom starosti, vendar je potrebno pred prijavo na izpit opraviti še izpit iz prve pomoči ter posedovati zdravniško spričevalo za voznike B kategorije.

Tečaji za VHF GMDSS radjisko postajo potekajo ob petkih, v Mariboru in Ljubljani s pričetkom ob 17.00. Dolžina tečaja je 3 šolske ure.

Izpit za VHF GMDSS poteka ustno, pred 2 člansko izpitno komisijo. Sestavljen je iz treh tem/poglavji, kandidat pa iz vsake teme/poglavja prejme najmanj 4 vprašanja. Pri poglavju “delo s simulatorjem”, se od kandidatov poleg teoretičnega znanja, zahteva še praktično znanje oddajanja klicev v sistemu GMDSS.

Izpite za voditelja čolna ter za VHF GMDSS radijsko postajo izvaja Uprava Republike Slovenije za pomorstvo (URSP).

Izpit za rokovanje z VHF GMDSS radijsko postajo priporočamo vsem, ki želite samostojno upravljati s plovilom, saj le tako poskrbite za svojo varnost na morju. Prav tako bo nekdo na krovu potreboval omenjen izpit, kadar boste plovilo najemali. Izpit za VHF GMDSS radijsko postajo ni obvezen, v kolikor postaje na plovilu ni.

Izpit za VHF GMDSS radijsko postajo poteka v prostorih Uprave Republike Slovenije za pomorstvo v Kopru: Ukmarjev trg 2.

Izpit za VHF GMDSS radijsko postajo potrebujete za upravljanje s plovili na katerih je nameščena fiksna VHF GMDSS radijska postaja.

Tečaj za voditelja čolna poteka v dveh ali treh srečanjih v skupni dolžini 9 šolskih ur. Navadno se tečaji izvajajo v popoldanskih terminih in sicer: torek, sreda, četrtek ali pa: torek, četrtek. Na tečaju prejmete vso potrebno gradivo ter pripomočke za uspešno opravljanje tečaja ter izpita. Priročnik, vrvico za vajo vozlov, dve navtični karti, itd.

Ne. Darilni boni veljajo 1 koledarsko leto od dneva izdaje bona. Za več informaciji si lahko preberete pogoje poslovanja.

Spletni tečaji so enako kvalitetni kot predavanja v živo. Pri izbiri med tečaji v živo ter tečaji preko spleta, gre za preference posameznega kandidata.

Učenje navigacije preko spleta izvedemo preko posebnih grafičnih programov, kjer lahko na zaslonu poleg razlage spremljate tudi predavateljevo delo s karto. Na ta način, lahko brez težav sledite povedanemu/pokazanemu. V kolikor se pojavijo nejasnosti, lahko predavatelja vedno prosite za dodatno razlago ali pomoč.

Na žalost praktični del izpita za voditelja čolna skladno s Pravilnikom o čolnih in plavajočih napravah ni obvezen. Kljub temu pa vsem nadebudnim morjeplovcem svetujemo, da opravijo tudi enega izmed naših praktičnih tečajev, saj bodo le s tem poskrbeli za varnost plovbe.

Da. Izpit za voditelja čolna potrebuje vsaka oseba, katera upravlja s čolnom, ki je daljši od treh metrov oziroma je njegova moč motorja večja od 3,75 kW (5 KM).

Za najem plovila na Hrvaškem boste potrebovali izpit za voditelja čolna ter izpit za upravljanje z VHF GMDSS radijsko postajo, v kolikor je plovilo z njo opremljeno. Dovoljeno je, da ima ena oseba na krovu izpit za voditelja čolna, druga oseba pa izpit za rokovanje z VHF GMDSS radijsko postajo.

Radijsko postajo z digitalnim selektivnim klicem na zelo visokih frekvencah (v nadaljnjem besedilu: VHF GMDSS postaja), mora imeti čoln s kabino dolžine nad 7 metrov za javni prevoz oseb v obalnem območju plovbe in območju zavetja.

Morski čoln brez kabine za javni prevoz oseb v obalnem območju plovbe in območju zavetja mora imeti pomožno pogonsko napravo (motor ali jadra) ali VHF GMDSS postajo ali 3 rdeče rakete s padalom.

Morski čoln dolžine nad 5 metrov za osebne namene, za obalno območje plovbe in območje zavetja mora imeti pomožno pogonsko napravo (motor ali jadra) ali VHF GMDSS postajo ali 3 rdeče rakete s padalom. (Pravilnik o čolnih in plavajočih napravah)

Na čolnu, ki ima VHF GMDSS postajo, se mora nahajati oseba, ki ima potrdilo o usposobljenosti za upravljanje z VHF GMDSS postajo. (Pravilnik o upravljanju s čolni)

Potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna, izdano v Republiki Sloveniji, velja za upravljanje čolnov, vpisanih v vpisnik čolnov Republike Slovenije po slovenskem morju. Ker področje za upravljanje s čolni ni urejeno z mednarodnimi predpisi, ureja vsaka država to področje s svojimi predpisi. Predlagamo, da se pozanimate v konkretni državi oz. njenem veleposlaništvu v Republiki Sloveniji ali priznava slovensko potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna.

V sklopu izobraževanja za pridobitev licence voditelj čolna praktični tečaj ni obvezen. Kljub temu prakitčno izobraževanje svetujemo prav vsem nadebudnim morjeplovcem. Od tistih, ki se z navtiko srečujejo prvič, do tistih ki nekaj izkušenj že imate. Le z ustreznim znanjem ter izkušnjami lahko na morju poskrbimo za varno plovbo.

Praktični tečaji potekajo ob vikendih, štart pa je iz ene izmed slovenskih marin (Izola/Koper/Piran). Na praktičnih tečajih pridobite nujno praktično znanje vodenja plovila.

Ker je morje lahko zelo nepredvidljivo okolje, vsem našim kandidatom priporočamo opravljanje tako teoretičnih kot praktilčnih izobraževanj. Le z ustreznim znanjem bomo na morju poskrbeli za varnost sebe in vseh ostalih udeležencev v morskem prometu.

Praktični tečaji potekajo po različnih učnih programih. V naši navtični šoli ločimo tečaje na gumenjaku (gliserju) ter tečaje na jadrnici. Tečaji na gumenjaku so namenjeni predvsem začetnikom, kjer se naučite osnov manevriranja s plovilom ter ponovite znanje, ki ste ga osvojili v sklopu licence za voditelja čolna. Tečaji na jadrnici so razdeljeni po sklopih glede na znanje, ki ga po zaključenem tečaju pridobite. Začetni enodnevni tečaj ter nadaljevalni vikend tečaj. Na obeh tečajih se naučite manevriranja s plovilom, rokovanja z opremo ter osnov jadranja. Razlika med tečajema je predvsem v tem, koliko se v posamezno temo poglobimo ter v količini izvedenih vaj.

Seveda. Enkrat mesečno ponujamo ponavljalne tečaje za vse, ki bi svoje znanje želeli utrditi. Ponavljalna srečanja so organizirana kot razlaga specifičnih tem, ki kandidatom delajo težave.

Če imaš izkušnje z navtiko, te veseli delo z ljudmi hkrati pa želiš izobraževati in pomagati nam piši na [email protected] Veseli bomo tvojega sporočila!

V kolikor imaš željo postati del naše ekipe, se lahko udeležiš našega “Navigandum Academy” programa, kjer se boš naučil/a vseh potrebnih veščin ter znanj za samostojno vodenje tečajev in skiperiranje. Tisti, ki program opravijo z odliko lahko postanejo del naše Navigandum družine. Za več informacij nas kontaktirajte na [email protected].

  • Kje lahko najdem vprašanja za izpit za voditelja čolna?

(Najpogostejša) vprašanja za izpit za čoln lahko najdete najdete v knjižici Zbirka vprašanj in odgovorov. V njej smo za vas zbrali veliko število izpitnih vprašanj, ki vas čakajo na izpitu za voditelja čolna. Več o zbirki vprašanj ter odgovorov si lahko preberete TUKAJ.

O PODJETJU

Navigandum d.o.o
Savska cesta 23
Ljubljana
Slovenija

Davčna št.: SI38031248
Matična št.: 8362173000
Srg: 2019/3569

KONTAKTNE INFORMACIJE

ČLANI ORGANIZACIJE

AcademiaNauticaEuropea Vektor bela

SORODNE POVEZAVE

Politika zasebnosti

FAQ