fbpx

Vetrovi Jadrana – Burja

Burja je eden najbolj znanih in za Jadran značilnih vetrov. Ime burja (italijansko bora, hrvaško bura) izhaja iz starogrške besede borea, ki pomeni sever. Burja je suh, mrzel in sunkovit veter, ki piha s kopnega in je lahko izredno močan.

Najpogosteje piha burja s severovzhoda (NE), lahko pa piha kjerkoli med severom (N) in vzhodom (E).

Pojav burje skozi leto

Burja piha skozi vse leto, predvsem pozimi. Lahko traja od nekaj ur (predvsem poleti), nekaj dni, pa vse do teden ali dva (predvsem pozimi).

Burja je najmočnejša ob obali in proti odprtem morju slabi, medtem ko se valovi, ki jih povzroča, proti odprtem morju večajo. Valovi, ki jih povzroči burja, so kratki in strmi, se lomijo in penijo, ter so v splošnem zelo nevarni. Predvsem pod gorskimi verigami (Velebit, Biokovo) lahko doseže orkansko moč (do 80 vozlov). Take moči burje lahko vztrajajo do 2 dni.

Najbolj znana območja z močno burjo so Tržaški zaliv, Kvarner, Senjska vrata, Klis in Vrulje pri Makarski.

Značilen predznak burje je oblačna »kapa« na gorskih vrhovih. Pogosteje piha popoldan, največjo moč pa navadno doseže med 11. in 13. uro. Najšibkejša je navadno nekaj ur za tem, ko se je izgubila oblačna »kapa« nad hribovjem, takrat včasih celo preneha pihati. Zaradi svoje smeri (NE) je med jadralci dokaj priljubljena, če seveda le-ta ni premočna (oziroma niso premočni njeni sunki).

Več o burji:

Več znanja in informacij o burji ter ostalih vetrovih lahko pridobite na tečaju za voditelja čolna, ki ga v vseh večjih slovenskih mestih organizira šola Navtični-tečaji.si.

 

 

Burja
O PODJETJU

Navigandum d.o.o
Savska cesta 23
Ljubljana
Slovenija

Davčna št.:
SI38031248

Matična št.:
836
2173000

Srg:
2019/3569

KONTAKTNE INFORMACIJE

ČLANI ORGANIZACIJE

SORODNE POVEZAVE

Politika zasebnosti

FAQ