fbpx
NT logo bitni mali blue 1 small
Prispevek: Praktični tečaj jadranja, zakaj?

Praktični tečaj jadranja, zakaj?

Praktični tečaj jadranja potrebujete, ker je izpit za čoln brez prakse prenevaren

Praktični tečaj jadranja, zakaj?

Praktični tečaj jadranja po Slovenskih nacionalnih predpisih, ki govorijo o opravljanju izpitov za voditelja čolna v svoji vsebini, ni obvezen. Če poizkusimo potegniti vzporednice z izpitom za avto, kako mislite da bi se počutili, če bi vedeli, da nobeden od soudeležencev v prometu ni opravil niti minute praktičnega usposabljanja. Vse kar smo potrebovali za uspešno opravljen izpit je bilo znanje cestno prometnih predpisov. Izpit za čoln je primer ravno takšne zakonodaje. Med predavatelji ter inštruktorji naše šole navticni-tecaji.si se pogosto šalimo, da naši tečajniki, po uspešno zaključenem izobraževanju ter opravljanu izpita na Upravi RS za pomorstvo prejmejo licenco za ubijanje (op.p. licence to kill). Torej, prejmejo licenco za upravljanje s plovili do 24 metrov, kar je približna dolžina tovornega priklopnika s prikolico. 

Vse to, brez da bi enkrat v življenju stali na ploviliu… kaj šele da bi z njim upravljali. Kljub nekaterim spremembam v zakonodaji, ki so se zgodile v zadnjih nekaj letih, je slovenski nacionalni program usposabljanja bodočih rekreativnih pomorcev podhranjen ter posledično ne predpisuje praktičnih izobraževanj ter izpitov. To na koncu dneva prispeva k slabi splošni pripravljenosti tistih, ki se v svet navtike šele spuščajo.

Tečaj jadranja

Kaj je dobra praksa? - Praktični tečaj jadranja!

Praktični tečaj jadranja

Ker minimalne zahteve za praktični tečaj sposabljanja ne obstajajo, smo navtične šole prepuščene same sebi, da izberemo kdaj, koliko in na kakšen način naj bi potekala praksa. Prav tako pa moramo Vas, dragi bodoči morjeplovci prepričati, da je praksa, no… zelo dobra praksa. Da se izplača seči po denarnici, odšteti nekaj evrov težko prisluženega denarja ter ga nameniti dodatnemu usposabljanju oziroma praktičnim vajam na morju. Le na ta način boste poskrbeli za varnost sebe ter ostalih udeležencev v pomorkem prometu. Izpit za čoln sam po sebi torej še ne prinese znanja, ki vam bo pomagalo pri upravljanju s plovilom. 

Praktični tečaj jadranja vam tako toplo priporočamo.

Kaj gre lahko narobe?

Izpit za čoln ali ne, stvari gredo na morju (pre)pogosto narobe. Med kapitani velja pravilo: Upaj na najboljše, vendar se pripravi na najslabše. Ravno dobra priprava pa zahteva veliko znanja ter izkušenj. Kaj bi storili, če vam nekdo od posadke sredi morja pade v vodo? Ste prepričani da bi odreagirali pravilno ter pravočasno? Izpit za čoln v takem primeru ne bo pomagal, bodo pa pomagale ure prakse v naši navtični šoli.  Kaj pa pristajanje ob močnem bočnem vetru? Samo teoretični tečaj spet ne bo dovolj, zato na apeliramo na vas: Poskrbite za varnost sebe ter svojih bližnjih ter se pred najemom oziroma nakupom plovila ustrezno pripravite. Praktični tečaj jadranja, tečaj na gumenjaku ali pa začetni tečaj jadranja bodo pomagali, da bodo prvi koraki pri upravljanju s plovilom lažji.

NAJ BO VARNOST VEDNO NA PRVEM MESTU!

Fair winds and following seas

Ekipa Navtični-tečaji.si

 

PS: Si želite prave jadralske pustolovščine? Želite raziskati neodkrite kotičke in uživati v sončnih zahodih na barki?

Sodelovanje na praktičnem tečaju je korak bližje do uresničitve vaših sanj.

O PODJETJU

Navigandum d.o.o
Savska cesta 23
Ljubljana
Slovenija

Davčna št.: SI38031248
Matična št.: 8362173000
Srg: 2019/3569

KONTAKTNE INFORMACIJE

ČLANI ORGANIZACIJE

AcademiaNauticaEuropea Vektor bela

SORODNE POVEZAVE

Politika zasebnosti

FAQ