fbpx
NT logo bitni mali blue 1 small
Prispevek: Plovba od Šibenika do Šibenika

Plovba od Šibenika do Šibenika

Srednji Jadran je priljubljena turistična destinacija za poletni jadralski oddih, zato smo se odločili, da z vami podelimo eno najljubših poti, ki smo jo prepluli že mnogokrat. Zaradi slikovite pokrajine, čudovitih naravnih danosti ter lepih in varnih zalivov je plovba priljubljena, tako med skiperji kot člani posadke. Za izhodišče našega potovanja smo izbrali luko v dalmatinskem mestu Šibenik. Zaradi svoje edinstvene lokacije je Šibeniški zaliv izredno varen pred vsemi vetrovi. Poleg tega pa se naša pot začne le lučaj stran od široke palete raznovrstnih Dalmatinskih otokov, ki so nam na voljo za raziskovanje.

 

1. dan, Plovba Šibenik - Zlarin - 4M

Naša plovba se začne v Šibeniku, od kjer nas pot vodi skozi kanal Sveti Ante na odprto morje. Slikovita plovba med visokimi stenami kanala osupne vse tiste, ki ga še niso prepluli. Kanal je imel že od nekdaj velik strateški pomen, saj so lahko lokalne oblasti svoje prebivalce zavarovale pred morebitnimi napadi iz morja. Militarna funkcija kanala je bila pomembna vse do razpada bivše Jugoslavije. Ko na svoji levi strani pustimo trdnjavo Sv. Nikole vemo, da smo zapluli iz ustja kanala Sveti Ante. V tej točki je pozornost dobro preusmeriti na preverjanje globine pod gredljem, saj vplov v kanal obdajajo plitvine, ki v dobi turističnih katamaranov sicer ne predstavljajo velike težave. 

Ker plovilo pri charter agenciji navadno prevzamemo v poznih urah za prvo sidrišče priporočamo dva zaliva, ki se nahajata v bližini Šibenika. Glede na veter ter vremenske razmere se lahko odločimo za pristanek na Jugovzhodni strani otoka Prvič oziroma severozahodni strani otoka Zlarin. Oba zaliva ponujata vez na bojo, Zlarin pa v širšem delu zaliva ponuja še možnost sidranja. Prav tako oba otoka ponujata solidne konobe za tiste, ki bi večer želeli preživeti na trdnih tleh. Dejstvo, da tako na Zlarinu kot otoku Prvič ni avtomobilov pomeni, da bo naša noč mirnejša in prijetnejša.
Zlarin iz zraka

2. dan Otok Zlarin/Prvič - Otok Zmajan (Uvala Zaražanj) - 5M

Ne glede na to ali smo prespali na otoku Zlarin ali na otoku Prvič nad do naslednje destinacije na zahodni strani otoka Zmajan loči zgolj slabih 5 navtičnih milj. Uvala Zaražanj nam ponuja čudovit objem neokrnjene narave, skiperje pa razveseli peščeno morsko dno ter ugodne globine za sidranje. Zaliv je dobro zaščiten pred severnimi ter severovzodnimi/vzhodnimi vetrovi. V primeru južnih oziroma jugozahodnih vetrov priporočamo, da zatočišče poiščete na severovzhodni strani Otoka Zmajan oziroma v Uvali Mrtovac na severovzhodni obali Otoka Kaprije.
3. dan Zmajan - Kaprije (Uvala Medoš) - 3M

Kratka plovba nas loči do severne strani Otoka Kaprije, kjer lahko zavetje poiščemo tako na severni kot tudi na južni strani Ostrice; odvisno od vremenske napovedi. Severna stran – Uvala Medoš – nam ponuja vez na pomol pred Konobo Kunjka, ki nas še ni razočarala. Prav tako so nam v Uvali Medoš na voljo boje. V kolikor želimo prenočiti na sidru, lahko zatočišče poiščemo na južni strani Ostrice. Zaliv je dobro zaščiten morsko dno pa peščeno, zato sidro dobro drži. Priporočamo, da se v širokem loku izognete Uvali Mala Nozdra, saj le-to pestijo mnogi problemi. Vse od slabih boj, slabe hrane ter zanimivih vrtincev vetra, ki jih v zalivu ustvari burja.

 

Kaprije iz zraka
Kakan

4. dan Kaprije - Kakan (Uvala Podkučina) - 2,5M

Zopet je pred nami nekoliko krajša plovba. Naša destinacija bo tokrat Uvala Podkučina na otoku Kakan, kjer izkoristimo odlično sidrišče med otokoma Veli Borovnjak ter Kakan. Lahko pa tudi boje pred Konobo “Babalou”, v kateri se čez dan ohladimo, zvečer pa uživamo v domačih specialitetah. Tako sidranje, kot boje se plačuje, saj je celoten zaliv del koncesijskega območja. Iz naslova varnosti zato predlagamo vez na bojo. Pozor, v mesecih julij ter avgust se v zalivu lahko znajde veliko število plovil, zato je bojo priporočljivo poiskati že v zgodnjih popoldanskih urah.

5. dan Kakan - Žirje (Uvala Tratinska) - 6M

Dobro uro plovbe nas loči do naslednje destinacije na otoku Žirje. Uvala Tratinska se lahko pohvali z izjemno zanesljivimi bojami, zaliv pa je dobro zaščiten pred vsemi vetrovi razen močnim Jugom. Le-ta v zalivu ustvari neprijetne valove. Predlagamo, da se na Žirju odpravite na krajše raziskovanje zapuščenih bunkerjev na vrhu otoka, od kjer lahko z malo sreče ujamemo tudi čudovit sončni zahod. Konobe v zalivu Tratinska so sprejemljive vendar povprečne zato predlagamo, da ta večer namenite kuhi na plovilu.

 

Mala Smokvica

6. dan Žirje - Kornati (Kameni Žakan) - 10M

Seveda naše popotovanje po draguljih srednje Dalmacije ne bi bilo popolno brez obiska nacionalnega parka Kornati. Nikakor ne smemo pozabiti, da moramo za brezskrben obisk parka dan pred obiskom kupiti vstopnico. Za sidranje izberemo zaliv med otokoma Kameni Žakan ter Jančar, kjer sidro v peščenem dnu dobro drži. V kolikor je dan miren, vaše plovilo pa je opremljeno z dobrim pomožnim čolnom, priporočamo večerjo v konobi Smokvica oziroma Piccolo. Obe se nahajata v uvali Lojena na Veli Smokvici in navkljub visokim cenam ponujata odlično hrano. Odsvetujemo konobo na otoku Ravni Žakan, saj nas je v preteklosti razočarala z visokimi cenami ter podpovprečno hrano.

 

 

7. dan Kornati - Tijat - 17M

Najdaljša plovba tega potovanja nas čaka na koncu, saj je naša posadka že navajena življenja na plovilu. Tako bo pot sproščena in umirjena. Plovbo končamo v slikovitem zalivu na otoku Tijat, kjer lahko prenočimo na eni izmed boj ali se zasidramo s krmo na pomol. Po dolgi plovbi priporočamo sproščanje v odlični restavraciji/baru “Spirito Summer Place”. V hladni senci borovcev nas postrežejo z najrazličnejšimi dobrotami. Prijeten ambient ter izvrstna hrana in pijača poskrbijo, da je naša izkušnja zares nepozabna. V kolikor ste naklonjeni fizičnim aktivnostim, se lahko odpravite na vrh otoka, kjer se odpre lep pogled na okoliške otoke. Proti večeru pripravimo naše plovilo saj nas naslednji dan čaka plovba do matične marine.

8. dan, Poslednja plovba Tijat - Šibenik - 6M

Zadnji dan našega jadranja začnemo že zgodaj zjutraj, da bomo plovilo lahko vrnili še pravočasno. Ob jutranji kavi lahko še enkrat opazujemo kanal Sveti Ante, preden zaplujemo v Šibenik ter s težkim srcem zaključimo naše potovanje. 

V kolikor ste zgornjo ruto prepluli nekoliko hitreje od pričakovanega, vam na poti nazaj priporočamo obisk mesteca Skradin. Le-to leži v bližini slapov reke Krke. Pot med Šibenikom in Skradinom nas vodi po ozkem kanjonu reke Krke, ki ga je skozi tisočletja izdolbla na svoji poti do morja. Staro Hrvaško mestece Skradin svoji velikosti navkljub ponuja tudi odlično ter raznovrstno hrano. Naša ekipa moči navadno napolni v konobi Dalmatino, na glavnem mestnem trgu.

Hvala Dalmacija, se vidimo naslednjič.

O PODJETJU

Navigandum d.o.o
Savska cesta 23
Ljubljana
Slovenija

Davčna št.: SI38031248
Matična št.: 8362173000
Srg: 2019/3569

KONTAKTNE INFORMACIJE

ČLANI ORGANIZACIJE

AcademiaNauticaEuropea Vektor bela

SORODNE POVEZAVE

Politika zasebnosti

FAQ