fbpx
NT logo bitni mali blue 1 small
Prispevek: Nenamerna tovorna mula za droge

Nenamerna tovorna mula za droge

Veliko kočljivim situacijam, v katerih se znajdejo mornarji, se da izogniti z malo predvidevanja. Ampak to kar se je zgodilo paru, ki je breskrbno užival na potovanju pred nekaj leti, se preprosto ne da predvideti. 

Zgodilo se je drugega avgustovsega dne, ko sta s svojo jadenico odplula iz njenega domačega priveza v Burnhamu na reki Crouch v Essexu ter se napotila v Amsterdam. Tam sta nekaj dni uživala v ogledovanju znamenitosti in brezskrbnem odkrivanju mesta. Ko sta se zvečer vrnila k ladji, sta ugotovila, da so vanjo vlomili – glavna loputa je bila nasilno odprta. Nič ni bilo ukradenega, samo VHF postaja, nameščena na steni je  bila razmajana. Predvidevala sta, da so jo vlomilci poskušali ukrasti, vendar jim je ni uspelo odstraniti z nastavkov.

Vloma nista prijavila, saj na plovilu ni bilo nič ukradenega. Dva  tedna kasneje sta odplula nazaj v Burnham. Ko sta se naslednji vikend vrnila nazaj na plovilo, sta ugotovila, da je bilo vanj ponovno vlomljeno. Vendar tudi tokrat ni bilo ukradenega ničesar. Samo VHF postaja je bila odstranjena s stene in odložena na mizo. Nadaljnja preiskava je razkrila, da je nekdo manipuliral s prostorom na steni za postajo.

Poklicala sta obalno stražo, ta pa je obvestila enoto za droge. Par in njuna ladja so bili uporabljeni kot tovorna mula. Prekupčevalci so prepovedane substance skrili na njunem plovilu v Amsterdamu in jih nato odstranili, ko sta priplula nazaj v Veliko Britanijo. Pri tem sta seveda nezavedno uvozila prepovedane substance.

K sreči so oblasti verjele njuni zgodbi. O posledicah v primeru, da jima ne bi verjeli raje nista razmišljala. Lekcija, ki se jo lahko naučimo iz zgodbe je, da je vlom potrebno prijaviti. Ne glede na to, ali je kaj ukradeno ali ne.

Vir: Jennifer Burton (www.yachtingmonthly.com)

 

Slocum43 nav 12
O PODJETJU

Navigandum d.o.o
Savska cesta 23
Ljubljana
Slovenija

Davčna št.: SI38031248
Matična št.: 8362173000
Srg: 2019/3569

KONTAKTNE INFORMACIJE

ČLANI ORGANIZACIJE

AcademiaNauticaEuropea Vektor bela

SORODNE POVEZAVE

Politika zasebnosti

FAQ