fbpx
NT logo bitni mali blue 1 small
Prispevek: Kako se pripraviti na nevihto na morju?

Kako se pripraviti na nevihto na morju?

Kako se pripraviti na nevihto na morju?

Vremena na morju nikoli ne gre podcenjevati, saj se lahko v trenutku popolnoma spremeni. Od pripravljenosti vaše barke in vas je odvisno kako stresno bo prestajanje nevihte in s kakšnimi posledicami jo boste odnesli. Ne pozabite na redno spremljanje vremenske napovedi, saj je priprava glavni del boja z nevihto. 

V nadaljevanju si lahko preberete napotke izkušenih pomorcev na temo priprave plovila in posadke pred nevihtami in slabim vremenom.

nevihta

Kako se pripraviti na nevihto na morju?

Privez

Če ste dovolj blizu varnega pristana, je morda najbolje pohiteti v zaklon. Toda pri vsakem vetru na morju je vplutje lahko izjemno tvegano, posebno v trenutku prečkanja praga zaliva. Če ne poznate lokalnih razmer, je nevihto varneje prestati zunaj na morju.

Če si želimo zagotoviti prosti privez, je potrebno v marino pripluti pravočasno, saj zna biti marina v slabem vremenu hitro zasedena. Na privez je potrebno pripluti pred nevihto, saj je pristajanje v nevihti nevarno. Slaba vidljivost, močni sunki vetra in dež so pogosti povzročitelji nesreč med pristajanjem. Preveriti morate tudi ali imate dovolj časa, da pridete do preveza, da vas nevihta ne ujame že med plutjem oziroma najhuje med samim manevrom.

Če ne najdete pravega pristanišča, imate dve možnosti: poskusite prehiteti nevihto ali upati, da se vaša barka lahko spopade z viharjem. Prehiteti nevihto bi očitno morala biti prva možnost in to je mogoče storiti, če veste, v katero smer se nevihta premika. V kolikor to ni mogoče in vas nevihta neizogibna ujame, vedno plujte v nevihto, saj si bosta tako smer vašega premikanja in smer premikanja nevihte nasprotni in bo čas vašega nahajanja v nevihti, najkrajši. To seveda velja zgolj v primeru, ko se nevihti ne morete več izogniti, Opozarjamo, da je moč nevihte enostavno lahko prevelika in bo na vašem plovilu pustila hude posledice. 

Pri ciklonih, ki se premikajo v nasprotni smeri urinega kazalce velja pravilo, da je vedno bolje v nevihto priti v drugem ali tretjem kvadrantu, kot v prvem ali četrtem zaradi vrtinčenja vetrov, ki so najnevarnejši.

Sidranje

Pogosto si lahko pomagate s sidranjem. Pri sidranju je najpomembneje, da najdete sidrišče na zavetrni strani otoka ali zaliva zato, da vas veter poriva navzven iz zaliva. Na ta način vas v primeru, da sidro zdrsne, odnese stran od obale in imate več časa za kakršnokoli reakcijo. 

nevihta na morju

Med nevihto

Ker nevihte pogosto spremljajo strele, je potrebno na plovilu izključiti elektronske naprave, tudi radijsko postajo VHF. 

Postopek priprave plovila na slabo vreme:

  • Skrajšajte jadra ali odvzemite plin
  • Pritrdite in zaprite vse na palubi
  • Preverite ali posadka nosi varnostne jopiče
  • Načrtujte svojo taktiko

Bistra glava je nujna za preživetje vsake nevarne situacije. Preživetje močne nevihte na morju ni izjema. Čeprav vas lahko hitro zagrabi panika, to samo poslabša situacijo. Ko ne morete več jasno razmišljati, se tveganje za poškodbe ali smrt drastično poveča. Tako da je bistvenega pomena, da ohranite mirno glavo in trezno razmislite o vaših možnostih. Pomembno je tudi, da so vaša navodila posadki jasna in nedvoumna.

Da boste vedeli kako se pripraviti na nevihto na morju, obiščite naš tečaj za voditelja čolna, kjer vas bomo poučili o tem.

O PODJETJU

Navigandum d.o.o
Savska cesta 23
Ljubljana
Slovenija

Davčna št.: SI38031248
Matična št.: 8362173000
Srg: 2019/3569

KONTAKTNE INFORMACIJE

ČLANI ORGANIZACIJE

AcademiaNauticaEuropea Vektor bela

SORODNE POVEZAVE

Politika zasebnosti

FAQ