fbpx
NT logo bitni mali blue 1 small
Prispevek: Jesensko jadranje s prijatelji

Jesensko jadranje s prijatelji

Jesenskemi deževni napovedi navkljub smo se v ekipi Navtični-tečaji.si odločili, da nedeljo preživimo na morju. Za izhodišče smo si izbrali marino v Izoli, vse plane pa prepustili vetru. Na pomolu marine nas je ob prihodu pričakal član ekipe Clean Sport-a ter nam predal  jadrnico tipa Fareast 28R. Gre za 9 metrov dolgo in 1300 kilogramov težko športno oziroma regatno jadrnico, ki je kljub hitrosti vetra med 4 in 6 vozlov, z lahkoto in eleganco drsela po kot zrcalo mirnem morju. Seveda ne smemo pozabiti, da smo razpeli popolnoma vsa jadra, ki so nam bila na voljo. 28 kvadratnih metrov veliko glavno jadro, 21 kvadratnih metrov velik flok, ter kar 80 kvadratnih metrov velik genaker. Skupno torej skoraj 130m2 površine. S tako kofiguracijo, dobrim trimom jader, mirnim morjem ter seveda nepozabno ekipo, je jadrnica brez najmajnših težav dosegala hitrosti 6 ter na trenutke celo 7 vozlov, kar je za njeno dolžino ter vremenske razmere občudovanja vredno.

Od Izole do Trsta

Glavno jadro

Ugoden vetrič ter sonce, ki se je tu in tam prikazalo izza oblakov so nas vodili proti Trstu. Mimo Luke Koper, Ankarana ter Debelega rtiča, kjer smo na svoji desni strani za seboj pustili tržaške valobrane ter svoj kurz usmerili prosti staremu delu mesta. Nekaj manjših težav nam je povzročil sunek vetra, ko smo pospravljali ogromen rdeč genaker, vendar smo v ekipnem duhu jadro kljub temu hitro pospravili v vrečo. Tako smo samo z glavnim jadrom vpluli v stari del Trsta. Ter našo jadrnico dobro privezali na rivo. Seveda se je bilo treba po naporni poti odžejati ter okrepčati, pri čemer nabor gostinske ponudbe v Trstu nikakor ne razočara.  Izvrstni gastronomiji svoj čar dodajo tudi čudovite tržaške fasade, ki se kitijo v mediteranskih barvah. Na žalost je bil naš postanek precej kratek, saj se nam je zaradi pozno jesenskega sonca že nekoliko mudilo nazaj proti Izoli.

Izkušnjo toplo priporočamo

Ideja za izlet ter destinacijo je prišla sicer popolnoma spontano, vendar vam jo ekipa Navtični-tečaji.si toplo priporoča. Za upravljanje z jadrnico Fareast 28R potrebujete izpit za voditelja čolna, izpita za VHF GMDSS radijsko postajo pa ne potrebujete, saj jadrnica ni opremljena s tovrstno postajo. Vsekakor pa vam priporočamo, da pred najemom take (ali kakšne večje jadrnice) opravite vsaj enodnevni oziroma dvodnevni tečaj jadranja!

Genaker
IMG 0052

 

PS: Si želite prave jadralske pustolovščine? Želite raziskati neodkrite kotičke in uživati v sončnih zahodih na barki?

Sodelovanje na praktičnem tečaju je korak bližje do uresničitve vaših sanj.

O PODJETJU

Navigandum d.o.o
Savska cesta 23
Ljubljana
Slovenija

Davčna št.: SI38031248
Matična št.: 8362173000
Srg: 2019/3569

KONTAKTNE INFORMACIJE

ČLANI ORGANIZACIJE

AcademiaNauticaEuropea Vektor bela

SORODNE POVEZAVE

Politika zasebnosti

FAQ