fbpx
NT logo bitni mali blue 1 small
Prispevek: Izpit za čoln?

Izpit za čoln?

Izpit za čoln, zakaj ga potrebujete?

Izpit za čoln, oziroma izpit za voditelja čolna je licenca, izdana s strani Uprave Republike Slovenije za pomorstvo, z njo pa lahko upravljate s plovili do 24m dolžine. Izpit potrebujete, če želite najeti jadrnico ali motorni čoln. Prav tako izpit za čoln potrebujete, če želite upravljati s katerimkoli plovilom do izmerjene dolžine 24 metrov.

Izpit za čoln je priznan v vseh državah EU ter večini držav sveta. Nekatere države, ki svoja morja smatrajo za izredno nevarna pa za plovbo zahtevajo, da opravite dodatna izobraževanja.

izpit za čoln

Kako do izpita

Z lahkoto:) Izpit za voditelja čolna pridobite tako, da pridete na tečaj nato pa svoje znanje zagovarjate pred 3 člansko izpitno komisijo pred Upravo Republike Slovenije za pomorstvo. Kandidat mora uspešno zagovarjati naslednje teme:

  1. Pomorski predpisi
  2. Mornarska dela in veščine
  3. Pravila o izogibanju trčenj na morju (COLREG)
  4. Motoroznanstvo
  5. Navigacija

Po uspešno opravljenem izpitu, vam Uprava Republike Slovenije za pomorstvo na dom pošlje licenco o usposobljenosti za voditelja čolna (ang.: Boat Leader’s Licence of Competence). Z izpitom za čoln lahko najemate plovila tako na Hrvaškem, kot tudi v Italiji in seveda v Republiki Sloveniji.

Varnost plovbe

Ker je izpit za čoln izključno teoretične narave, vam sama licenca ne zagotavlja ustrezne varnosti na morju. Preden se odpravimo na morje, je skorajda nujno pridiobiti še nekaj praktičnega znanja. Gre za podobno mentaliteto, kot če bi nemudoma po opravljenem izpitu iz cestno prometnih predpisov v roke dobili vozniško dovoljenje. Bi se na cesti počutili varno? Vrjetno ne. 

Tecaj za coln

Kaj pa praksa

Pri navtični šoli Navtični tečaji.si smo mnenja, da mora vsak novopečeni navtik pred samostojnim upravljanjem s plovilom opraviti še dodatne praktične tečaje. Naj si bo to tečaj jadranja, tečaj na gumenjaku ali pa kar celotedensko jadranje z izkušenim inštruktorjem. Le na ta način bomo poskrbeli, da bo naša plovba varna in seveda prijetna. Začetnikom priporočamo začetni tečaj jadranja ali pa tečaj mornarskih veščin na gumenjaku. Tistim, ki pa nekaj izkušenj že imate pa priporočamo opravljanje 2 dnevnega tečaja jadranja ali pa Navigandum Accademy za tiste, ki bi se radi naučili tudi naprednih jadralskih veščin.

Prakticni tecaj jadranja

Najem plovil - ko se za krmilom počutite suverenega

Najema plovila se lotimo šele takrat, ko smo pod kobilico pustili marsikatero miljo, za krmilom pa se počutimo suverenega. Pazljiv je potrebno biti tudi pri ponudnikih plovil, saj vam lahko kaj hitro zagrenijo počitnice. Predlagamo vam, da si za najem plovila izberete dobro podjetje, ki mu lahko zaupate. Ekipa navtičnih tečajev se pod imenom Navigandum Experiencem ubada tudi z izposojo plovil, tako jadrnic kot motornih čolnov. Vse zainteresirane vabimo, da nam za povpraševanje pišete na [email protected]

V kolikor niste prepričani ali ste za krmilo pripravljeni poprijeti sami, lahko za vaše jadranje najamete tudi skipperja ali inštruktorja.

izpit za čoln

 

PS: Si želite prave jadralske pustolovščine? Želite raziskati neodkrite kotičke in uživati v sončnih zahodih na barki?

Sodelovanje na praktičnem tečaju je korak bližje do uresničitve vaših sanj.

O PODJETJU

Navigandum d.o.o
Savska cesta 23
Ljubljana
Slovenija

Davčna št.: SI38031248
Matična št.: 8362173000
Srg: 2019/3569

KONTAKTNE INFORMACIJE

ČLANI ORGANIZACIJE

AcademiaNauticaEuropea Vektor bela

SORODNE POVEZAVE

Politika zasebnosti

FAQ