fbpx
NT logo bitni mali blue 1 small
Prispevek: Človek v morju

Človek v morju

Človek v morju

Človek v morju

Človek v morju

Človek v morju - ManOverBoard - MOB

Človek v morju ali angleško “Man overboard” je ena tistih nesreč, ki se je v navtični in pomorski industriji najbolj bojimo. Seveda je tudi mnogo drugih nesrečnih dogodkov, pred katerimi trepetamo med plovbo. Človek v morju pa ima posebno prioriteto. Poglejmo zakaj.

Clovek v morju man overboard
Človek v morju

Človek v morju

Zakaj je situacija “človek v morju” nekaj posebnega?

Človek v morju je situacija, kadar oseba iz plovila pade v morje. Statistično gledano je verjetnost preživetja take osebe zelo majhna. Prav zato pa vsi izkušeni pomorci take nesreče jemljejo še kako resno. 

Seveda se možnosti preživetja spreminjajo glede na območje plovbe. Območje je povezano s temperaturami morja in pa oddaljenostjo od kopnega. Kadar govorimo o pomorstvu, govorimo o križarkah, tankerjih, delovnih ladjah, kontejnerskih ladjah. Plovne poti tovrstnih ladij so običajno locirane na odprtih morjih. Kakršnokoli reševanje s plavanjem do najbližjega kopnega torej največkrat odpade.

Ob padcu človeka v morje je prva težava v tem, da ostali člani posadke tega ne opazijo nemudoma. Od trenutka, ko je nekdo padel v morje, do trenutka, ko so ostali opazijo odsotnost pogrešane osebe, je lahko minilo tudi kakšno uro ali več. Če predpostavimo, da tovorne in potniške ladje plujejo s hitrostjo okoli 20 vozlov, pomeni, da v eni uri preplujejo 20 navtičnih milj. Ena navtična milja je 1.852 m, kar bi pomenilo, da takšna ladja v eni uri prepluje nekaj več kot 37 km. 

Poleg tega, da padca človeka v morje nemalokrat ne zaznamo nemudoma, se moramo zavedati lastnosti morja. V morju so prisotni morski tokovi in valovi. Morski tokovi skupaj z valovi povzročajo to, da se človek oddaljujejo od točke padca v morje. Prav tako tudi ladjo, s katere je ta človek padel, med plovbo nosi v smeri toka.

Čeprav s pomočjo tehnologij dandanes lahko razmeroma dobro ocenimo okvirni položaj človeka v morju, iskanje še zdaleč ni enostavno. Moramo se zavedati, da na površju vode plava samo njegova glava. Njegova glava pa zaradi valov pretežni čas ni prisotna na našem obzorju. Tako se nemalokrat zgodi, da se človek v morju nahaja blizu nas, vendar ga ne vidimo, saj nam to preprečujejo valovi.

Man overboard

Čas preživetja v morju:

Kadar se človek po nesreči nahaja v morju po padcu z ladje, je padec za človeka največkrat usoden zaradi temperature morja.  Ta največkrat povzroči podhladitev. V primeri višjih temperatur pa se srečamo z dehidracijo. Pogosto so ob padcih prisotni tudi udarci in poškodbe te osebe.

Človek v morski vodi s temperaturo 25° pade v nezavest po nekje med treh do 12 urah zaradi podhladitve. Če pogledamo morje s temperaturo 4°C, nezavest nastopi že po okoli 15 do 30 minutah, smrt pa po 30 do 90 minutah. 

Vsekakor je izredno pomemben faktor tudi stanje morja oziroma valovanje. Vezano na samo hipotermijo, ki povzroči smrt zaradi podhladitve, vidimo, da je čas po katerem nastopi smrt ali vsaj nezavest, razmeroma kratka.

 

Kako ukrepati

Predstava Človek v morju - Lotos Vincenc Šparovec - MGL Mestno gledališče ljubljansko

V Mestnem gledališču ljubljanskem si lahko trenutno ogledate predstavo Človek v morju. Igralec jo imenuje “izpoved”, ne pa gledališka predstava. Lotos Vincec Šparovec, ki je eden in edini igralec v tej predstavi, opisuje svojo lastno izkušnjo. Leta 1993 je kot 21 letni fant padel v morje med opravljanjem vzdrževalnih del. Padel je s tovorne ladje Bočna, ki je bila takrat v lasti slovenskega podjetja Splošna plovba.

Lotos v svoji izpovedi iz osebnih izkušenj pripoveduje zgodbo. Kaj vse se je dogajalo, kako je do nesreče prišlo, kaj je med plavanjem v vodi razmišljaš in k sreči tudi, kako so ga rešili. Bil je namreč eden tistih redkih srečnežev, ki so tovrstno nesrečo preživeli. 

Vse tiste, ki ste kakorkoli povezani z navtiko ali pomorstvom, vam ogled predstave še kako priporočamo.

Lotos v predstavi omenja tudi pomembnost znanja, ki ga mora imeti posadka med plovbo in se neštetokrat zahvali takratnemu kapitanu ter drugemu oficirju na ladji, ki sta mu rešila življenje. 

V kolikor se tudi vi večkrat znajdete v vlogi pomorščaka ali se v to sfero šele spuščate, ne pustite, da boste primorani svoje znanje nabrati na lastni izkušnji. Na voljo so vam različni tečaji jadranja. Pri eno- in več-dnevnih tečaji jadranja poleg vsega ostalega spoznate tudi kako postopati v primeru padca človeka v morje oziroma Man Overboard situacije. 

Mirno morje vam želimo Navtični tečaji.

O PODJETJU

Navigandum d.o.o
Savska cesta 23
Ljubljana
Slovenija

Davčna št.: SI38031248
Matična št.: 8362173000
Srg: 2019/3569

KONTAKTNE INFORMACIJE

ČLANI ORGANIZACIJE

AcademiaNauticaEuropea Vektor bela

SORODNE POVEZAVE

Politika zasebnosti

FAQ