fbpx
NT logo bitni mali blue 1 small
Prispevek: 13 mornarskih vraževerij

13 mornarskih vraževerij

Mornarska vraževerja – zbrali smo jih kar 13

Pomorstvo je en najstarejših poklicev na svetu, zato je povsem naravno, da so v času, ko so se zgodili nerazložljivi dogodki, vraže igrale zelo pomembno vlogo pri iskanju razlogov za nastanek teh dogodkov. Neobvladljiva narava morja je dala še preveč izročil, enega bolj nenavadnega kot drugega. Mornarsak vražverja, ki so se razširila skozi zgodovino so vsekakor zabavna. Spodaj smo vam jih pripravili 13. 

1. Banana

13 mornarskih vraževerij se začne z banano. Poleg njihovih olupkov, ki povzročajo, da na njih spodrsne mnogim komedijantom, so za banane dolgo vrjeli, da prinašajo nesrečo. Še posebaj na ladjah. Na vrhuncu trgovanja med Španijo in Karibi okoli leta 1700, je bilo večino primerov izginotja plovil povezanih z ladjami, ki so prevažale banane.

Naključje? Morda. Druga teorija pravi, da so morali prevozniki do končne destinacije priganjati svoje plovilo, saj se banane hitro kvarijo. S tem so seveda povečali nevarnost za brodolom. Ker banane tako hitro fermentirajo, je najljubši sadež opic povzročil še ena nevarnost – zaradi vročine v prostoru za skladiščenje so banane proizvajale smrtonosne hlape.

Ena izmed teorij o nevarnosti banan na morju (obstaja jih kar nekaj) je, da naj bi se znotraj šopov banan skrili smrtonosni pajki. Njihov smrtonosni ugriz naj bi povzročil nenadno smrt članov posadke.

Veliko pomorščakov se še danes izogiba bananam na krovu.

Banana

2. Brez žensk na krovu

Ženske naj bi na krovu prinašale nesrečno, saj so odvračale mornarje od njihovih morskih dolžnosti. Takšno vedenje naj bi razjezilo temperamentno morje, ki naj bi se zato maščevalo ladji. Smešno pa je, da pa so bile na ladji dobrodošle gole ženske. To pa zato, ker naj bi “pomirile morje”. Iz tega izivira tudi značina podoba nage ženske na premcu ladji. Njene gole prsi naj bi pomirile razburkano morje, široko odprte odprte oči, pa naj bi vodile mornarje na varno.

 

3. Son of a Gun (otrok topa)

Dečke, ki so se rodili na ladji so poimenovali “otroci topa”, to pa zato, ker naj bi bil najbolj primeren kraj za rojstvo otroka na krovu  v prostoru za tope. Seveda je to veljalo samo za ladje, katerih kapitani so bili dovolj pogumni, da so na krov sprejeli ženske. Novorojenci na na krovu naj bi prinašali srečo.

Miki miška žvižga

4. Brez žvižganja na krovu

Pomorščaki so že dolgo prepričani, da žvižganje in petje v veter prikličeta nevihto. Mornarska vraževerja niso vedno zabavna :).

 

5. Rdeče nebo

“Red sky in the morning sailors take warning, red sky at night, sailor delight”! Rdeč sončni zahod nakazuje čudovito vreme, med tem ko rdeč sončni vzhod nakazuje dež in slabo vreme.

6. Smrtonosno besedišče

Da zagotovimo varen povratek ladje ter njene posadke se moramo na morju strogo izogibati nekaterim besedam. Te vključujejo nekatere očitne, kot sta: ”utoniti” in ”zbogom”. Če vam nekdo reče ”srečno”, vam bo to zagotovo prineslo nesrečo. Edina zravilo za omenjeno prekletstvo je pretakanje krvi, za kar navadno zaleže dober udarec po nosu.

7. Pazite se morskega psa na preži

Morski pes, ki sledi ladji, pomeni neizogibno smrt.

8.Delfini so dobrodošli

Mornarji vrjamejo da so delfini, ki se igrajo pred barko, dober omen. Prav tako v pomorstvu krožijo govorice o delfinih, ki so reševali življenja pomorščakov ob brodolomih.

9. Ne plujte na naslednje dni

Ena izmed 13 mornarskih vraževerij je tudi plutje na določene dni v tednu. Ne plujte ob četrtkih, petkih, prvi ponedeljek v aprilu in drugi ponedeljek v avgustu.

Petki: Petke so dolgo šteli kot nesrečne dni, verjetno zato, ker je bil Jezus Kristus usmrčen na petek.

Četrtki: Četrtki so slabi za plutje, ker je to Torov dan – dan boga gromov in neviht.

Prvi ponedeljek v aprilu, je dan ko je Kajn ubil Abela

Drugi ponedeljek v avgustu, je dan, ko je bilo uničeno kraljestvo Sodome in Gomore.

Najbolj vraževerni mornarji verjamejo, da  je edini dober dan za plovbo nedelja.

10. Gusarski videz

Preluknjano uho na mornarju je pomenilo, da je plul okrog sveta, ali pa prečkal ekvator. Vraževerni mornarji so nosili zlate obročke, ker so verjeli, da jim prinašajo srečo. Nekateri so verjeli, da ima zlato čarobno zdravilno moč, ali pa jim je služil kot zaščitni talisman – ta naj bi tistega, ki ga nosi ščiti pred utopitvijo.

Tudi tetovaže so verljale, kot znak sreče. Pomorščaki so si običajno vtetovirali navtično zvezdo, ki je tako kot zvezda severnica predstavljala signal, da se približujejo domu.

Striženje las, nohtov in britje brade prinašajo nesrečo.

11. Ne spreminjaj imena čolna

Spreminjanje imena čolna prinaša nesrečo. Čolni razvijejo svoje življenje in osebnost po tem, ko so enkrat poimenovani in krščeni. V kolikor se odločimo in zamenjamo ime čolna je potrebno nujno opraviti še obred preimenovanja.

12. Plačujte 

Mornarji, ki niso plačevali svojih dolgov so krivi za neurja in druge tragične dogodke, ki so se pojavili na ladji. Mornarska vraževerja so vsekakor učila tudi dobre navade za družbo, ki so še danes dobrodošla.

13. Izogibajte se rdečelascem

Za rdečelasce velja, da prinašajo nesrečno na ladji. Še posebaj če srečamo kakšnega pred vkrcanjem na ladjo. Edino zdravilo za to vraževerje je, da ga ogovoriš preden on ogovori tebe.

Vir: www.boaterexam.com

Poznate tudi vi morda še kakšna mornarska vraževerja? Sporočite nam jih na [email protected] in z veseljem jih delimo z ostalimi pomorci.

Mirno plovbo vam želimo Navtični tečaji.

O PODJETJU

Navigandum d.o.o
Savska cesta 23
Ljubljana
Slovenija

Davčna št.: SI38031248
Matična št.: 8362173000
Srg: 2019/3569

KONTAKTNE INFORMACIJE

ČLANI ORGANIZACIJE

AcademiaNauticaEuropea Vektor bela

SORODNE POVEZAVE

Politika zasebnosti

FAQ