fbpx
Tukaj lahko najdete najpogostejša vprašanja, ki nam jih zastavijo stranke. V kolikor odgovora na svoje vprašanje ne najdete nas kontaktirajte na info@navticni-tecaji.si
 • Kako se prijavim na izpit?

Na izpit se prijavite tako, da izpolnjeno prijavnico skupaj s sliko za dokumente in potrdilom o plačani upravni taksi ter pristojbini, pošljete na Upravo Republike Slovenije za pomorstvo (URSP). Vsa navodila ter prijavnico lahko najdete na povezavi.

 • Kaj vse potrebujem za prijavo na izpit za voditelja čolna?

Dokazilo o plačani taksi ter pristojbini ter sliko za dokumente. Poleg tega mora imeti kandidat opravljen tudi zdravniški pregled za voznike B kategorije ter izpit iz prve pomoči. V kolikor je bilo kandidatu izdano vozniško dovoljenje, zdravniškega spričevala ter kartice rdečega križa ne potrebuje priložiti k prijavnici, vendar na njej obkroži, da mu/ji je bilo izdano vozniško dovoljenje.

 • S kakšnimi plovili lahko upravljam z izpitom za voditelja čolna?

Z izpitom za voditelja čolna lahko upravljate s katerim koli plovilom do 24 metrov dolžine vendar zgolj po morskih vodah, ter v nekomercialne (osebne) namene. 

 • Kdo izvaja izpite za voditelja čolna ter VHF GMDSS radijsko postajo?

Izpite za voditelja čolna ter za VHF GMDSS radijsko postajo izvaja Uprava Republike Slovenije za pomorstvo (URSP).

 • Kdaj in kje potekajo tečaji za voditelja čolna?

Tečaji za voditelja čolna potekajo v obsegu 9 šolskih ur v dveh možnih izvedbah. Ali 2 dni po 4,5 šolske ure oziroma 3 dni po 3 šolske ure. 2 dnevni tečaji potekajo ob ponedeljkih in sredah, torkih in četrtkih ter za vikende. 3 dnevni tečaji potekajo ob torkih, sredah in četrtkih. Tečaji potekajo po vseh večjih slovenskih krajih, po dogovoru pa je možna izvedba na katere koli lokaciji. Specifičen urnik je določen za posamezne kraje. V kolikor imate dodatna vprašanja glede izvede nas prosimo kontaktirajte.

 • Kdaj in kje potekajo tečaji za VHF GMDSS radijsko postajo?

Tečaji za VHF GMDSS radjisko postajo potekajo ob petkih, v Mariboru in Ljubljani s pričetkom ob 17.00. Dolžina telačaja je 3 šolske ure.

 • Kako poteka izpit za voditelja čolna?

Izpit za voditelja čolna poteka ustno, pred 3 člansko izpitno komisijo. Sestavljen je iz petih tem/poglavji, kandidat pa iz vsake teme/poglavja prejme najmanj 3 vprašanja. Pri poglavju “navigacija” se od kandidatov, poleg ustnega dela, zahteva še praktično delo s navigacijsko karto.

 • Kje poteka izpit voditelja čolna?

Izpit za voditelja čolna se lahko opravlja v Ljubljani, Mariboru ali Kopru. Mesto opravljanja izpita izberete na prijavnici ob prijavi na izpit.

 • Kje lahko najdem vprašanja za izpit za voditelja čolna?

(Najpogostejša) vprašanja za izpit za čoln lahko najdete najdete v knjižici zbirka vprašanj in odgovorov, kjer smo vam pripravili veliko število najpogostejših izpitnih vprašanj, ki vas lahko doletijo na izpitu za voditelja čolna. Več o zbirki vprašanj ter odgovorov si lahko preberete TUKAJ.

 • Kako poteka izpit za VHF GMDSS radijsko postajo

Izpit za VHF GMDSS poteka ustno, pred 2 člansko izpitno komisijo. Sestavljen je iz treh tem/poglavji, kandidat pa iz vsake teme/poglavja prejme najmanj 4 vprašanja. Pri poglavju “delo s simulatorjem”, se od kandidatov poleg teoretičnega znanja, zahteva še praktično znanje oddajanja klicev v sistemu GMDSS.

 • Kje poteka izpit za VHF GMDSS radijsko postajo?

Izpit za VHF GMDSS radijsko postajo poteka v prostorih Uprave Republike Slovenije za pomorstvo v Kopru: Ukmarjev trg 2.

 • Kako dolgo traja tečaj za voditelja čolna in kaj vse dobim (npr: samo priročnik ali še kaj)?

Tečaj za voditelja čolna poteka v dveh ali treh srečanjih v skupni dolžini 9 šolskih ur. Navadno se tečaji izvajajo v popoldanskih terminih in sicer: torek, sreda, četrtek ali pa: torek, četrtek. Na tečaju prejmete vso potrebno gradivo ter pripomočke za uspešno opravljanje tečaja ter izpita. Priročnik, vrvico za vajo vozlov, dve navtični karti, itd.

 • Kje vse velja izpit za voditelja čolna?

Izpit za voditelja čolna uradno ni mednarodno priznan, vendar pa ga priznavajo že skoraj vse države sveta. Izpit za voditelja čolna priznavajo vse države EU razen Republike Irske. Prav tako izpit za voditelja čolna priznavajo vse države Balkanske regije: Črna Gora, Bosna in Hercegovina, Albanija, pa tudi Turčija. Nekatere države so na izpit za voditelja čolna postavile dodatne omejitve. Na hrvaškem je naš izpit za voditelja čolna omejen na 30 bruto ton (GRT/BRT), kar je približno 16 metrov dolga jadrnica.

 • Kdaj lahko opravim izpit za voditelja čolna?

Izpit za voditelja čolna lahko opravim z dopolnjenim 16. letom starosti, vendar je potrebno pred prijavo na izpit opraviti še izpit iz prve pomoči ter posedovati zdravniško spričevalo za voznike B kategorije.

 • Ali lahko unovčim darilni bon, kateremu je potekla veljavnost?

Ne. Darilni boni veljajo 1 koledarsko leto od dneva izdaje bona. Za več informaciji si lahko preberete pogoje poslovanja.

 • Ali so spletni tečaji enako kvalitetni, kot tečaji v živo?

Spletni tečaji so enako kvalitetni kot predavanja v živo. Pri izbiri med tečaji v živo ter tečaji preko spleta, gre za preference posameznega kandidata.

 • Kako poteka učenje navigacije preko spleta?

Učenje navigacije preko spleta izvedemo preko posebnih grafičnih programov, kjer lahko na zaslonu poleg razlage spremljate tudi predavateljevo delo s karto. Na ta način, lahko brez težav sledite povedanemu/pokazanemu. V kolikor se pojavijo nejasnosti, lahko predavatelja vedno prosite za dodatno razlago ali pomoč.

 • Ali je praktično izobraževanje obvezno?

Na žalost praktični del izpita za voditelja čolna ni obvezen. Kljub temu pa vsem nadebudnim morjeplovcem svetujemo, da opravijo tudi enega izmed naših praktičnih tečajev, saj bodo le s tem poskrbeli za varnost plovbe.

 • Ali moram imeti izpit za čoln, če vozim čoln, ki je krajši od 4m?

Da. Izpit za voditelja čolna potrebuje vsaka oseba, katera upravlja s čolnom, ki je daljši od treh metrov oziroma je njegova moč motorja večja od 3,75 kW (5 KM).

 • Ali potrebujem izpit tudi za VHF GMDSS postajo?

Izpit za rokovanje z VHF GMDSS radijsko postajo priporočamo vsem, ki želite samostojno upravljati s plovilom, saj le tako poskrbite za svojo varnost na morju. Prav tako bo nekdo na krovu potreboval omenjen izpit, kadar boste plovilo najemali. Izpit za VHF GMDSS radijsko postajo ni obvezen, v kolikor postaje na plovilu ni.

 • Zakaj potrebujem VHF izpit oz. tečaj

Izpit za VHF GMDSS radijsko postajo potrebujete za upravljanje s plovili na katerih je nameščena fiksna VHF GMDSS radijska postaja.

 • Želim najeti plovilo na Hrvaškem, kaj vse potrebujem?

Za najem plovila na Hrvaškem boste potrebovali izpit za voditelja čolna ter izpit za upravljanje z VHF GMDSS radijsko postajo, v kolikor je plovilo z njo opremljeno. Dovoljeno je, da ima ena oseba na krovu izpit za voditelja čolna, druga oseba pa izpit za rokovanje z VHF GMDSS radijsko postajo.

 • Na kakšnem čolnu je potrebno imeti VHF GMDSS postajo (radijsko postajo z digitalnim selektivnim klicem na zelo visokih frekvencah)?

Radijsko postajo z digitalnim selektivnim klicem na zelo visokih frekvencah (v nadaljnjem besedilu: VHF GMDSS postaja), mora imeti čoln s kabino dolžine nad 7 metrov za javni prevoz oseb v obalnem območju plovbe in območju zavetja.

Morski čoln brez kabine za javni prevoz oseb v obalnem območju plovbe in območju zavetja mora imeti pomožno pogonsko napravo (motor ali jadra) ali VHF GMDSS postajo ali 3 rdeče rakete s padalom.

Morski čoln dolžine nad 5 metrov za osebne namene, za obalno območje plovbe in območje zavetja mora imeti pomožno pogonsko napravo (motor ali jadra) ali VHF GMDSS postajo ali 3 rdeče rakete s padalom. (Pravilnik o čolnih in plavajočih napravah)

Na čolnu, ki ima VHF GMDSS postajo, se mora nahajati oseba, ki ima potrdilo o usposobljenosti za upravljanje z VHF GMDSS postajo. (Pravilnik o upravljanju s čolni)

 • Kako je z veljavnostjo slovenskega izpita v drugih državah (EU in drugje po svetu)?

Potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna, izdano v Republiki Sloveniji, velja za upravljanje čolnov, vpisanih v vpisnik čolnov Republike Slovenije po slovenskem morju. Ker področje za upravljanje s čolni ni urejeno z mednarodnimi predpisi, ureja vsaka država to področje s svojimi predpisi. Predlagamo, da se pozanimate v konkretni državi oz. njenem veleposlaništvu v Republiki Sloveniji ali priznava slovensko potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna.

 • Ali je nujno potrebno opravljati praktični tečaj

V sklopu izobraževanja za pridobitev licence voditelj čolna praktični tečaj ni obvezen. Kljub temu prakitčno izobraževanje svetujemo prav vsem nadebudnim morjeplovcem. Od tistih, ki se z navtiko srečujejo prvič, do tistih ki nekaj izkušenj že imate. Le z ustreznim znanjem ter izkušnjami lahko na morju poskrbimo za varno plovbo.

  • Kako potekajo praktični tečaji?

  Praktični tečaji potekajo ob vikendih, štart pa je iz ene izmed slovenskih marin (Izola/Koper/Piran). Na praktičnih tečajih pridobite nujno praktično znanje vodenja plovila.

 • Zakaj je priporočljivo opraviti teoretične in praktične navtične tečaje?

Ker je morje lahko zelo nepredvidljivo okolje, vsem našim kandidatom priporočamo opravljanje tako teoretičnih kot praktilčnih izobraževanj. Le z ustreznim znanjem bomo na morju poskrbeli za varnost sebe in vseh ostalih udeležencev v morskem prometu.

 • Kako poteka ter kaj pridobim če se odločim opravljati praktični tečaj

Praktični tečaji potekajo po različnih učnih programih. V naši navtični šoli ločimo tečaje na gumenjaku (gliserju) ter tečaje na jadrnici. Tečaji na gumenjaku so namenjeni predvsem začetnikom, kjer se naučite osnov manevriranja s plovilom ter ponovite znanje, ki ste ga osvojili v sklopu licence za voditelja čolna. Tečaji na jadrnici so razdeljeni po sklopih glede na znanje, ki ga po zaključenem tečaju pridobite. Začetni enodnevni tečaj ter nadaljevalni vikend tečaj. Na obeh tečajih se naučite manevriranja s plovilom, rokovanja z opremo ter osnov jadranja. Razlika med tečajema je predvsem v tem, koliko se v posamezno temo poglobimo ter v količini izvedenih vaj.

 • Ali ponujate “tečaje za ponavljanje” v kolikor si želim utrditi svoje znanje ali pa nisem uspešno opravil/a izpita?

Seveda. Enkrat mesečno ponujamo ponavljalne tečaje za vse, ki bi svoje znanje želeli utrditi. Ponavljalna srečanja so organizirana kot razlaga specifičnih tem, ki kandidatom delajo težave.

 • Kako lahko postanem vaš predavatelj?

Če imaš izkušnje z navtiko, te veseli delo z ljudmi hkrati pa želiš izobraževati in pomagati nam piši na info@navticni-tecaji.si Veseli bomo tvojega sporočila!

 • Kako lahko postanem del ekipe vaših skiperjev oziroma inštruktorjev? 

V kolikor imaš željo postati del naše ekipe, se lahko udeležiš našega “Navigandum Academy” programa, kjer se boš naučil/a vseh potrebnih veščin ter znanj za samostojno vodenje tečajev in skiperiranje. Tisti, ki program opravijo z odliko lahko postanejo del naše Navigandum družine. Za več informacij nas kontaktirajte na info@navticni-tecaji.si.

O PODJETJU

Navigandum d.o.o
Savska cesta 23
Ljubljana
Slovenija

Davčna št.: SI38031248
Matična št.: 8362173000
Srg: 2019/3569

KONTAKTNE INFORMACIJE

ČLANI ORGANIZACIJE

SORODNE POVEZAVE

Politika zasebnosti

FAQ